Przykładowe menu

I DANIE GŁÓWNE - ZUPY

 

Rosół z makaronem / kołdunami
Rosół królewski z kluseczkami lanymi, warzywami i kurczakiem
Zupa grzybowa z grzankami / łazankami
Zupa krem z borowików z grzankami
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zupa pomidorowa z makaronem
Zupa pieczarkowa
Krem brokułowy
Zupa ogonowa
Zupa toskańska
Zupa cebulowa
Zupa pomidorowa
Krem z zielonego groszku
Zupa porowa
Zupa krem z cukinii
Kwaśnica

II DANIA GŁÓWNE

Filet z piersi kurczaka panierowany
Kotlet nadziewany pieczarkami
Kotlet devolaille
Kotlet pożarski (drobiowy – mielony)
Kotlet „Szefa” z żółtym serem i papryką
Kotlet z piersi nadziewany mozarellą i pomidorami
Kotlet z piersi w płatkach
Kotlet w cieście piwnym
Faszerowane roladki z kurczaka
Kotlet schabowy
Kotlet Szwajcarski z pieczarkami
Kotlet Hetmański (zawijany z boczkiem)
Cordon bleu
Schab pieczony w sosie:
– chrzanowym,
– chrzanowo-żurawinowym,
– grzybowym,
– pieczeniowym
Schab gotowany w sosie:
– chrzanowym,
– chrzanowo-żurawinowym,
– grzybowym,
– pieczeniowym
Łopatka w sosie czosnkowym
Karczek w sosie pieczeniowym
Pieczeń rzymska
Zrazy wieprzowe w sosie:
– pomidorowym,
– chrzanowym
Szynka pieczona z ziołami
Sznycel drobiowy podawany z masłem i cytryną
Medaliony drobiowe z sosem kurkowym
Medaliony wieprzowe z sosem francuskim

III DANIA

 

Flaki
Forszmak
Boeuf  Strogonow
Gulasz wieprzowy

IV DANIA

Ryba po grecku (panga, dorsz, mintaj, morszczuk)
Ryba z frytkami
Ryba w sosie słodko-kwaśnym (cytrynowym)
Filety rybne w cieście piwnym
Bigos

V DANIA

Udko kurczaka z kolorowym ryżem lub frytkami
Udko kurczaka faszerowane
Kurczak pieczony nadziewany
Szaszłyki drobiowe
Świeżonka z cebulą
Żeberka z kapustą
Żeberka z glazurą miodową

VI DANIA

Barszcz z pasztecikiem lub krokietem

DODATKI DO DAŃ CIEPŁYCH (do wszystkich dań dodatki do wyboru)

Ziemniaki z wody
Ziemniaki opiekane
Frytki
Puree z ziemniaków
Kluski śląskie
Kopytka
Kasza gryczana
Kasza jęczmienna
Ryż

SURÓWKI

Mix sałat
Z czerwonej kapusty
Z białej kapusty
Z marchewki surowej lub zasmażanej
Z selera
Z pora
Z buraczków zasmażanych
Warzywa gotowane

PRZEKĄSKI ZIMNE (10 do wyboru z poniższych propozycji)

Półmisek wędlin (w tym pieczony boczek)
Schab w galarecie ze śliwką lub morelą
Baleron Białoruski
Rolada z kurczaka
Skrzydełka ze śliwką i boczkiem,
Pasztet z sosem żurawinowym,
Filet drobiowy nadziewany brzoskwinią i żurawiną w galarecie,
Ślimaczki z piersi drobiowej z cukinią i boczkiem,
Muszelki makaronowe nadziewane sałatką łososiową,
Sałatka z ryby po piracku,
Szaszłyki z mozarellą,
Ogórki wyskokowe,
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kąski kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Tymbaliki drobiowe
Tymbaliki z szynką
Tymbaliki wieprzowe
Jaja w szynce na sałatce
Jaja w majonezie
Jaja w sosie chrzanowym
Jaja faszerowane (pieczarkami, brokułami, szynką, tuńczykiem)
Śledź tradycyjny w oleju
Śledź po kaszubsku
Śledź w śmietanie
Rolmopsy śledziowe
Śledzie po tatarsku (tatar śledziowy)
Tuńczyk na pomidorach i sałatce z sosem
Karp w galarecie
Roladki z łososia (szpinak, twaróg biały, łosoś, przyprawy)
Tatar z łososia (łosoś, cebula, ogórek)
Sos tatarski (ogórki marynowane, pieczarki marynowane, jajka, cebula, majonez, przyprawy)
Sałatka caprese z tapende z pomidorów (pomidory z mozarellą i sosem)
Ryba faszerowana krabem

SAŁATKI (do wyboru 4 z poniższych propozycji)