Pralinki, czekoladki, ciasteczka, lizaki, makaroniki, muffinki czy fontanna czekoladowa – to tylko parę słodkości, jakie może zagościć w candy barze, czyli słodkim stole na wesele. Dzisiaj to coraz popularniejsza atrakcja podczas przyjęć, która cieszy się dużym powodzeniem wśród gości. Jak stworzyć słodki stół? Sprawdź nasze porady, aby wyglądał olśniewająco i był przepyszny!

Candy bar – co to jest?

Pod pojęciem jak candy bar znajduje się słodki stół, czyli stół, który jest suto zastawiony różnymi słodkościami. Ma nie tylko serwować wyśmienite przekąski na słodko, ale również ma wyglądać efektownie, aby natychmiast przyciągać uwagę swoim przepychem, kolorami, zapachami.

Candy bar na weselach przywędrował do Polski z Zachodu, podobnie jak inne popularne obecnie atrakcje na wesela. Błyskawicznie przypadł do gustu zarówno parom, jak i ich gościom, dlatego dzisiaj spotykany jest coraz częściej. Znajdziesz go również w ofercie Artemidy – Domu Weselnego z Lublina.

Jak przygotować słodki stół?

Chociaż może wydawać się, że przygotowanie słodkiego stołu jest bardzo łatwe, to jednak w rzeczywistości wymaga on nie tylko właściwych słodkości. Duże znaczenie ma sposób ich prezentacji, forma, kolorystyka, a nawet dopasowanie do motywu przewodniego wesela.

Kilka ciast to zbyt mało, aby stworzyć efektowny candy bar. Żeby słodki stół wyglądał zachwycająco, warto przede wszystkim pamiętać o trzech zasadach:

1. Różnorodność – im więcej słodkości, tym lepiej. Wtedy stół wygląda bogato i każdy z gości może znaleźć przy nim coś pysznego dla siebie.

2. Estetyka – zarówno słodycze, jak i sam stół powinny wyglądać atrakcyjnie, na przykład przez zastosowanie efektownych papilotek, dekoracyjnych dodatków, kwiatów, pater, by całość mogła prezentować się cudownie.

3. Rozmiar – na słodki stół warto zdecydować się przede wszystkim na słodkości, które będą łatwe w zjedzeniu i będzie można zrobić to na stojąco, bez konieczności przenoszenia ich do własnego stołu.

Swój candy bar można przygotować samodzielnie, ale można także zlecić przyszykowanie wszystkiego specjalistom w tej dziedzinie. Druga opcja daje gwarancję, że słodki stół rzeczywiście będzie wyglądał tak zachwycająco jak na zdjęciach, jakie można znaleźć w internecie.

Słodki stół – co można na nim znaleźć?

Candy bar daje różnorodne możliwości w tworzeniu wyśmienitych kompozycji w słodkim stylu. Można zatem postawić na słodkości w rustykalnym wariancie albo zdecydować się na pałacowy szyk.

Przykładowe słodycze do candy baru:

  • małe ciasteczka
  • pralinki
  • muffinki
  • czekoladki
  • słodycze na patyczkach
  • lizaki
  • makaroniki
  • desery umieszczane w kieliszkach lub kubkach
  • drażetki
  • żelki
  • owoce i orzechy w czekoladzie

Oczywiście, to jeszcze nie koniec listy słodyczy, jakie mogą pojawić się na słodkim stole, ponieważ do dyspozycji jest znacznie więcej pyszności. Najlepiej zatem samemu stworzyć spis swoich ulubionych słodyczy, by mogły one zagościć na przyjęciu.

Słodycze do candy baru – kupić czy przygotować?

Powyższe słodycze można zakupić jako gotowe, ale także można przygotować je we własnym zakresie. Na co warto się zdecydować?

Zwykle para wybiera opcję numer jeden, czyli zakupienie słodyczy. Część z nich można po prostu zakupić w marketach, natomiast te bardziej wymyślne zamówić w dobrej cukierni. Wtedy jej pracownicy zadbają zarówno o zachwycający smak, jak i o wygląd słodkości, które oczarują każdego gościa.

Oczywiście, najwygodniejszą opcją z przedstawionych powyżej jest kompleksowa oferta, czyli zamówienie candy baru wraz ze słodyczami oraz dekoracjami. Wtedy nie trzeba zajmować się już niczym, ponieważ firma zadba o to, aby słodki stół był pyszny i piękny.

Candy bar z fontanną czekoladową

Wyśmienitym dodatkiem do candy baru będzie także fontanna czekoladowa. To rodzaj fontanny, z której stale wydobywa się rozpuszczona czekolada.

Fontanna czekoladowa może być wypełniona czekolada mleczną, deserową, białą. Czekoladę nabiera się na owoce czy ciasteczka znajdujące się obok, przygotowując dzięki temu pyszną przekąskę na słodko.

Taka fontanna z czekoladą może być zatem dodatkową atrakcją podczas wesela, która na pewno przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym gościom.

Candy bar z watą cukrową

Druga interesująca propozycja na urozmaicenie candy baru to wybranie do niego waty cukrowej. Słodka, rozpływająca się w ustach wata cukrowa będzie nie lada gratką dla najmłodszych gości, ale także dorośli będą nią oczarowani.

Można zdecydować się na wynajem urządzenia do przygotowywania waty albo wybrać firmę, której pracownik będzie przygotowywał ją na miejscu. Pierwsza opcja związana jest z niższym kosztem, dlatego jest ona wybierana częściej.

Jak udekorować candy bar?

Gdy już wiadomo, co może zagościć w candy barze, trzeba zabrać się za jego udekorowanie. Jeżeli słodki stół przygotowuje się samodzielnie, należy wtedy pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby czarował on swoim wyglądem już od pierwszego spojrzenia.

Przede wszystkim warto wybrać duży stół lub nawet kilka stołów, które będą ustawione obok siebie, na przykład w kształt litery U. Liczba i wielkość stołów powinna zależeć od ilości słodyczy, a tym samym od liczby gości na przyjęciu.

Jako dekoracje do candy baru świetnie sprawdzą się:

  • ozdobne patery i talerzyki – będą kapitalnie prezentowały słodycze i sprawią, że stół będzie wyglądać zachwycająco, najczęściej stosuje się naczynia z podwyższeniami, we wzorach dopasowanych do stylu wesela
  • ozdobne obrusy i inne tekstylia, na przykład bieżniki, serwety, rozpostarty między talerzami tiul albo satyna
  • toppery w ciastkach i muffinkach – mogą być związane z motywem przewodnim wesela
  • girlandy – rozwieszone na ścianie za stołem będą nadawały mu odświętny wygląd
  • balony – zwisające albo napełniane helem, aby wyglądać efektownie

Najczęściej słodycze umieszczane są na szklanych lub lustrzanych talerzykach, paterach i postumentach, co pozwala na ich atrakcyjne wyeksponowanie. Gdy jednak styl wesela jest rustykalny czy boho, można zdecydować się na naczynia powiązane z tym motywem, na przykład kamionkowe, drewniane.

Co jeszcze powinien zawierać candy bar?

Poza słodyczami i dekoracjami słodki stół powinien także zawierać:

  • łopatki, szczypce albo łyżeczki do nakładania słodyczy
  • małe talerzyki albo kartoniki do przytrzymania większych słodkości
  • dekoracyjne serwetki papierowe do wytarcia dłoni
  • opisy słodyczy

Słodycze z candy baru – upominek dla gości weselnych

Candy bar może mieć także jeszcze jedno zastosowanie, a mianowicie może on służyć do przygotowania pysznych podarunków dla gości weselnych. Gdy zbliża się koniec przyjęcia, do ozdobnych torebek można włożyć słodycze i przygotować słodki podarunek.

Torebki przeznaczone na słodycze można obecnie kupić w wielu sklepach. Najlepiej zdecydować się na te personalizowane, które będą wyglądały uroczo i także będą pamiątką po ślubie.

Ile kosztuje candy bar na wesele?

Koszty związane z wykonaniem słodkiego stołu przez profesjonalną firmę wynoszą najczęściej około 800-1000 zł, jednak jest to cena orientacyjna. W przypadku zamówienia większej liczby słodyczy z luksusowej cukierni koszty mogą dochodzić nawet do ponad 2000 zł.

Gdy zatem chcecie zaserwować gościom coś słodkiego w całkowicie nowej odsłonie, w takim przypadku candy bar, czyli słodki stół może być wtedy strzałem w dziesiątkę!